Saturday 28 February 2009

Faste (eng. lent)

Onsdag (askeonsdag) var starten på fasten, som varer i 40 dager til minne om Jesu 40 dager i ørkenen. Tidligere ble fasten sett på som en religiøs plikt, men i de senere år har har den fått mindre betydning i de protestantiske kirker (wikipedia.org).

Her i England markerer faktisk mange kristne fasten, og da ved å "gi opp" noe for de 40 dagene fasten varer. Som Helene skrev på sin blogg kan det f.eks. være:
*Brus
*Facebook
*Alkohol
*Kjøtt
*TV

Og så videre, ut i fra hva hver enkelt er villig til å gi opp. Jeg har gitt opp søtsaker, noe som har gått ganske så bra hittil, i tillegg til å begrense internett-tida mi, som jeg vet er sunt for meg. Det er også grunnen til mindre hyppige bloggoppdateringer siste uka, og at det jeg skriver nå skulle ha kommet litt tidligere.

I gamledager, selv om man ikke fastet, så var det vanlig å spise veldig enkel, plain mat i fasten. Derfor oppstod tradisjonen Shrove Tuesday, eller pannekaketirsdag som det også blir kalt.
Pannekaketirsdag er alltid tirsdagen før askeonsdag, og da pleide folk å bruke alle de fete ingrediensene de hadde i huset, som smør, sukker, melk, ost, honning osv, til pannekaker.

Vi haddde også pannekaker her i huset, og da var det ikke bare snakk om pannekaker med sukker og blåbær på; her var "påleggsvariasjonene" store.

Dette går det an å ha på pannekaker:
* Sukker
* Sirup
* Blåbær
* Tunfisk
* Ost (gjerne oppå tunfisken, og lukk pannekaka så osten smelter litt. Anbefales, faktisk!)
* Yoghurt
* Is
* Sjokoladesaus
* Banan (sammen med de tre sistnevnte er godt!)
* Skvisa sitron (sammen med sirup)

Bon appetit!


Joseph var fornøyd med isen han fikk på pannekakene, og gikk grundig inn for å tømme skåla så godt som mulig, selv om det innebar is over alt.

No comments: